Samsøposten den 31. oktober 1996:

Begyndte som stuepige
- hædret for 60 års arbejde


Dora Andersen med beviset på de 60 års tro tjeneste i Købmandsgården i Ballen - Den kongelige belønningsmedalje. Bemærk Flora Danica-brochen, der er en gave fra Morten Fangel, som i disse år gør et stort arbejde for den gamle gård.

Dora Andersen i Ballen udmærket med fortjenstmedaljen

Et stillingsopslag i 1936 er den direkte årsag til, at Dora Andersen, Nylandsvej i Ballen, mandag 11. november skal i audiens hos dronning Margrete. Et besøg der nok kan give anledning til spekulationer - men som Dora Andersen også er sikker på går helt efter planen.
Dora Andersen har nemlig fået den "Kongelige belønningsmedalje" fordi hun trofast har arbejdet for Købmandsgården i Ballen i 60 år. Først som stuepige hos daværende købmand Bent Rasmussen og fru Helga, der begge døde i 1990 med et halvt års mellemrum og nu ligger begravet på Tranebjerg Kirkegård. Senere som "kone" i huset og i de aller seneste år som den, der altid er der, når der holdes arrangementer af forskellig art i den gamle gård. 
Ansættelsen som stuepige varede kun et år. For i 1937 blev Dora Andersen gift. Men hun forsatte som hushjælp - til at begynde med på fuld arbejdstid lige borset fra mens hendes egne børn var helt små. Senere gik hun over på halv tid, og med årene blev det mindre endnu. Men hun har været med til at gennemføre både sølvbryllup, guldbryllup og andre større begivenheder for købmandsparret.
Fra 1950 til 1984 var Dora Andersen den eneste faste medhjælp i gården. Tidligere havde der været både kokkepige og stuepige, og mens Bent  og Helga Rasmussens børn var små, var der også en barnepige.
Da købmandsparret kom på plejehjem, ophøre ansættelsen meget naturligt, men Dora Andersen fortsatte med at arbejde i Købmandsgården, da Morten Fangel overtog den, og indledte den omfattende restaureringi 1992.
Det arbejde skal resultere i blandt andet et omfattende bogværk om Købmandsgårdens historie, som er under udarbejdelse. Der holdes en del arrangementer for "Købmandsgårdens Venner". Der sker en omfattende registrering af 

materialer med tilknytning til stedet og der udarbejdes dokumentationer for forholdene omkring gården. Hensigten er, at der skal være en åben museumsdel samtidig med, at der sker en historisk korrekt udredning omkring gården.
Og når der er aktiviteter i Købmandsgården, er Dora Andersen stadigvæk med. For der skal lige kræses op omkring gæsterne.
  Og sådan er det foreløbig blevet til 60 trofaste år.

Fest, medalje, middag og en velvasket figur
At familien til Bent og Helga Rasmussen har skønnet på Dora Andersens indsats, har hun allerede mærket.
Forrige weekend blev hun hædret på Købmandsgården for sin indsats af Morten Fangel, der gav hende en Flora Danica-broche og en fest - og som også sørgede for, at hun fik den kongelige belønningsmedalje.
- Da han kom og satte den kongelige medalje på mig, troede jeg han holdt sjov med mig. Men det var slet ikke hans mening. Det fandt jeg ud af, da jeg så brevet, der fulgte med, fortæller Dora Andersen.
- Jeg havde slet ikke tænkt på, at der kunne ske sådan noget.
Morten Fangel er nevø til købmandsparret, men også Bent og Helga Rasmussens egne børn har vist deres glæde over den hjælp, Dora Andersen har givet deres forældre.
- Jeg fik en middag på Nordby Kro, og så fik jeg en figur fra Den Kongelige Porcelænsfabrik med ordene: "Den har du vasket af så mange gange, så nu skal du have den" smiler Dora Andersen.
På selve jubilæumsdagen i morgen, fredag d. 1. november, er der ikke planlagt arrangementer. Men Dora Andersen er hjemme på Nylandsvej. Og der skal nok være en og anden, der lige stikker hovedet indenfor for at lykønske med den runde dag og medaljen.